21 de maig 2013

Ajut Cebrià Baraut

El Govern d’Andorra, a través de l’Arxiu Històric d’aquest Estat pirinenc, ha tret a concurs la convocatòria Cebrià Baraut d’ajut a la recerca. No deixa de ser una bona notícia per a totes les persones que investiguem que l’arxiu dirigit per la senyora  Susanna Vela Palomares destini 10.000 euros a tan bona causa.
L’ajut del Ministeri de Cultura andorrà, que du el nom del monjo benedictí Cebrià Baraut, constitueix un bon al·licient per a la investigació històrica centrada en una temàtica singularment andorrana. Tot i així, no guareix cap de les mancances amb les quals ens trobem molts investigadors que paguem les recerques amb els diners de les nostres exigües butxaques. De fet, no totes les investigacions es poden englobar en aquest ajut.

Sovint, els historiadors hem de pagar les còpies digitals i fotocòpies dels documents que consultem. Aquestes despeses incrementen els costos d’una recerca que paga l’investigador. Aquests pagaments estan reglamentats i surten com a tarifes oficials en el B.O.P.A. Constitueixen un dispendi suplementari.
Moltes d’aquestes recerques es destinen a la divulgació històrica, sense cap mena d’ànim de lucre, com és el cas dels meus treballs sobre el Grup Andorra, la Seu d’Urgell i Puigcerdà de l’Exèrcit Català (1924-1926). El pagament de la recerca per part de l’investigador hauria de comptar amb certes facilitacions administratives dels serveis que desen els documents.
Les ajudes governamentals a la recerca històrica no s’han de centrar exclusivament en unes meritoses beques, també han de facilitar la recerca a aquells usuaris investigadors que paguem de la nostra butxaca certs serveis d'arxius i biblioteques del Govern d’Andorra i dels comuns.