22 d’abr. 2009

gent de neu, gent del Pirineu

Una colla d’esquiadors de muntanya de la Seu d’Urgell han engegat un projecte prou engrescador, la web, www.esquialpinisme.com, en la qual els navegants i internautes apassionats en la pràctica d’aquest esport, poden publicar i consultar diferents itineraris d’ascensions i descensos amb esquís en l’àmbit de la serralada dels Pirineus. Tots els itineraris estan ressenyats per un bon text, fotos, informació de les dificultats, de la cartografia i dels desnivells. D’altra banda, el cibernauta es pot fer una idea del lloc per on transcorre l’ascensió i l’esquiada, amb una localització a través del Google.

En l’apartat Articles, hi cal ressenyar una entrevista en vídeo que dos dels creadors de la web, el Xavier Escribà i el Ricard Salvat, realitzen a un dels pioners de l’esquí de muntanya a casa nostra, l’Eleuteri Cirici, una persona bregada, una llegenda viva de noranta anys d’edat, que conegué l’esport de la neu a l’exèrcit, a una companyia d’esquiadors a Benasc; i més endavant a la Guerra Civil, a l’exèrcit republicà. Després de retirar-se a França i d’un altre llarg servei militar, l’Eleuteri s’establí al Pas de la Casa, aleshores una colla de cases, mig malgirbades, que conformaren el que avui és coneix com un dels nuclis més alts de població d’Europa. En aquell temps, l’esquí no només era un esport, sinó també, un mitjà de treball i de transport, amb el qual, la gent del Pas es comunicava amb Soldeu i l’Ospitalet.

L’entrevista està complementada amb fotografies personals i del Pas d’abans, i amb un article, que explica la biografia de l’Eleuteri Cirici, un home d’esperit inquiet, que encara es veuria capaç de tornar a baixar per la neu.

Premeu aquí per veure l’entrevista