5 d’ag. 2009

Terra de vins, terra de Pau Casals

En un altre post ja parlo del terrer de Pau Casals, el Baix Penedès, una comarca entaforada entre la serra del Montmell i la mar Mediterrània, tot un bocí de país farcit de feixes i camps de vinyes i garrofers. Tot i estar esguerrat per les urbanitzacions, els incendis forestals, les autopistes i la línia del tren d’alta velocitat, el Baix Penedès encara deixa entreveure una bellesa que només els autòctons, potser pel fet d’estar-hi arrelats, saben apreciar. Per contra, el foraster, tan català com espanyol de l’Aragó, només sap veure allò que ve a cercar en aquest acollidor tros de país, el sol i la platja. De fet, totes les comarques i contrades tenen els seus secrets, els seus racons prohibits, i el Baix Penedès no en podia ser una excepció. Només cal mirar amb atenció el paisatge i aviat comprovarem que entre autopistes i línies de tren s’alcen encara robustos masos, molts d’arrel medieval, darrer espill d’una cultura, la rural, que tant ha definit aquesta terra, de la mateixa manera que en l’actualitat també ho fa la figura de Pau Casals.

Avui us conjuminaré aquests secrets que podem trobar en l'aspecte rural que encara resta, amb una iniciativa cultural molt engrescadora. Prenent la simbologia que té per als habitants del lloc l’intèrpret vendrellenc, tres cellers vitícoles locals, l’Augustus Forum, el Mil·liàri i Jané Ventura, han preparat, conjuntament amb una colla de restaurants de la zona i el complex de la Vil·la Pau Casals de Sant Salvador, una ruta cultural basada en el vi, el qual compta amb denominació d’origen Penedès, i amb la gastronomia.

Aquesta ruta, destinada a un turisme cultural, delerós de conèixer el Penedès de sota, compta amb el nexe de la figura inestimable de Pau Casals, que com he dit més amunt, és el símbol de tota aquesta terra.

Sense cap mena de dubte, la ruta és la millor alternativa a un dia de platja avorrit, allunyat de la sorra i dels crits de la canalla. La feina i cura dels pagesos cap als seus conreus, lliga amb l’envelliment dels vins als cellers, i com no, també amb un bon tiberi a un dels restaurants del circuit, alguns dels quals estan a tocar de l’Auditori Pau Casals, el lloc ideal per unes fresques postres de músic.