13 de juny 2013

La gent del terrer, el Joan Janer (I)

Quan pensem en un escriptor, historiador, humanista, literat, o filòleg, de seguida ens ve al cap l’estereotip que tots sabem, el del clàssic intel·lectual. De fet, els pobres desgraciats que hem estudiat les branques de ciències socials i d’humanitats, tant a la nostra adolescència com ja de ganàpies, ens hem convertit en el candidat perfecte, ja no per formar part d’aquest estereotip, sinó per presidir-lo. La majoria semblem tallats del mateix patró.

Només algun factor, com el de l’entorn geogràfic i social, ens pot recalcar certa singularitat. Aquest és el cas de la major part dels “culturetes” d’aquest tros de país que puja de la Plana i s’enfila cap a Fontargent, travessant tot Andorra.

Les tongades repobladores de temps pretèrits, el comtat d’Urgell, la gent de les valls de muntanya, i la transhumància que transcorregué temps i espais fins a època ben recent han conformat una comunitat humana amb petites variacions locals que jo anomeno la gent del terrer.

Som els darrers d’una espècie que conjumina el passat dels padrins i el progrés, que sempre ha existit. El fet d’estar arrelat i ser una mena de fòssil social no està renyit en tenir una mentalitat oberta, com dirien els de les capitals més cosmopolites.

Aquest és el cas d’un escriptor encampadà, de ca l’Abad, el fill de l'apotecari, el Joan Rossell, que potser molt més que altres que ho volen amagar, ressalta aquesta connotació peculiar que molts tenim. Potser de cares a la galeria, ser entonat ven, però per a molts, el que compta és la naturalitat, com la que vaig trobar fa uns dies a Encamp, en el transcurs d’un sopar posterior a la conferència sobre Estat Català i els Cortals que vaig donar en aquella vila. De fet, els comensals estàvem tallats tot per aquest patró que he esmentat més amunt: tradició i postmodernitat, ruralitat i cosmopolitisme, amb rigor i ciència. Això és país, essent natural.
 
El Joan portava la veu cantant al sopar i a la posterior sobretaula, estàvem a la seva parròquia, aquell Encamp de Carnestoltes i gresques, i podíem parlar lliurement, com sempre fem, sense miraments, amb algun estirabot de muntanyenc, però amb molt de respecte, perquè si alguna cosa ens caracteritza a la gent del terrer, és la noblesa d’aquest silenci, esmunyedissa entre picardia i algun que d’altre engany.


Molts sabem que som els darrers d’una cultura, i que sovint ens ha tocat ser notaris d’allò que passa. Veient com els darrers, abans de tancar la porta, ens han donat el toc d’avís.


PS: Voldria donar les gràcies a la SAC per la seva atenció en l'organització de la conferència.