26 de febr. 2008

La Ciutat Eterna



Continuem amb Roma, el proper cop m’enduré el portàtil...

Visitar Roma significa que un ha de determinar el que vol veure a partir del temps disposat. Amb pocs dies és del tot impossible fruir d’una visita completa de la Ciutat Eterna, sobretot si es vol veure tot allò que surt a les guies turístiques i artístiques.

Una visita intensa, didàctica i encisadora ha de prescindir de la velocitat i de la pressa. No s’ha de córrer, només s’ha de conèixer.

Pensareu. és demanar un impossible. Oi?

Bé, fins i tot aquesta expressió que ara està tant de moda: “el turisme cultural, també sembla estar preparat i programat per al seu consum en massa. Recordeu el post que vaig dedicar a l’Escola de Frankfurt?



Posats a cercar més qualitat i encaminats a utilitzar les tisores per tal de convertir el nostre viatge en una via de coneixement i trobada, en comptes d’una carrera atlètica de 100 metres, amb els amics que visitarem Roma, decidirem eliminar de la nostra llista de visites les esglésies, deixant de banda, aquelles que pel seu interès, alberguessin als seus fonaments i estructures, mostres arquitectòniques d’antics temples. Vaja, que desestimarem l’art romànic, el gòtic, el barroc i el neoclàssic, en pro de l’arquitectura clàssica de la Roma republicana i imperial.

Sé que és un impossible deixar de banda les visites a esglésies, però suposo que aquestes seran l’excusa per realitzar un altre viatge a la ciutat dels cèsars. Una urbs que a cop d’avió, de companyia de baix cost i amb una bona oferta de combinacions, ofereix la possibilitat que s’hi realitzi una visita de només un dia, sortint de Barcelona per la matinada i prenent de tornada l’avió que s’enlaira de l’aeroport de Fuimicino a les 22.00 hores.

El temps té això, ens tabula les visites i ens mostra que has de saber discernir.

Roma no només és un símbol per a la nostra civilització, també conté una munió diferent de “coses” per veure, vaja, que tothom, pensi com pensi, en pot sortir content.


Gràcies al poc temps hem après a triar.