11 de des. 2012

Maleïda terbolina


Ja fa mesos que el vaig llegir, i ja fa temps que em vaig proposar de dedicar-li un post. Mai és tard.

Maleïda terbolina defineix la duresa de la recent pretèrita vida de muntanya, sense cap mena de nostàlgia romàntica, amb poc regust de passat melancòlic, de conte del padrí, de rondalla, i de menairons i de literatura pirinenca. Això sí, contada amb la llengua del terrer, aquell català que els filòlegs i l'autor en diuen dialecte pallarès.

Maleïda terbolina és, si em permeten els literats locals, una narració realista. Josep Mitjana Berdié ha escrit amb precisió una peculiar història de vida o biografia d’aquell Biscarbó irrepetible, allunyat de la Ribera, proper al Cantó, i amb les hores de vida comptades, a mesura que avançava el progrés. De fet, el progrés serà el que empunyarà els habitants de Biscarbó cap a altres escenes, uns horitzons més amples, i amb una vida bastant diferent de la d’aquest Pirineu, ja mort, però poc plorat en aquest realisme.

Maleïda terbolina és vida i mort, sense passió, sense ressentiment, sense enveges... És comunitat, poble. Un poble menut, però viu gràcies als seus escadussers habitants, que després de moltes generacions, un bon dia van decidir de tancar portes i continuar en altres latituds.

Maleïda terbolina no solament és el relat de Josep Mitjana, és la descripció de tot el que va ser, dur com el vent que du aquest nom. El realisme que brolla de l'autor sobrepassa els límits de la literatura i també pot abraçar l’interés pel que és social, atès que és un llibre que historia els records i la vida d’una comunitat. En aquesta línia hi trobem, encara que en un altre gènere, les acurades recerques de Rosalia Pantebre en el camp de les genealogies familiars de pobles sencers. En un altre pla, hi podem percebre la iniciativa que acull i organitza l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’exposició del poble de Senyús, un racó de muntanya mort, que fa poc ha ressuscitat amb nous habitants, i també a través dels plafons de la mostra, farcits de fotos i d’històries plenes de vida. La realitat ha de tenir també el seu espai, no només en el camp de la recerca social, sinó també en la literatura.


Títol: Maleïda terbolina. Des dels Pirineus a la terra plana.
Autor: Josep Mitjana Berdié.
Editorial: Pagès Editors