29 d’oct. 2012

Camins entre pi roig i pi negre

 
 
Mossèn Ermengol Donisa i Nat, capellà de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, preciós monestir premostanenc, que albergà els comtes d’Urgell de la segona dinastia, els Cabrera, representa aquell viver religiós dins d’Urgell que era fins fa uns anys el Pallars Sobirà. Recordo, de petit, tot de mossens pallaresos jubilats que passejaven amunt i avall pels carrers de la Seu d’Urgell i dels seus entorns. El padrí sempre hi xerrava, amb aquells capellans de muntanya. Un altre dels planters de religiosos, el conformava el de la contrada de Guissona.
El dia de la Hispanitat, de la Raça,d’ Espanya, del Descobriment, o com li vulguem dir, sempre presenta un regust agre, sobretot en una ciutat d'arrelat passat militar com la Seu d'Urgell. Aquell jorn, com una alenada d'aire pur, a l’antiga Capella de la Immaculada de l’exclaustrat convent de les monges de Lestonnac de la Seu d’Urgell, Donisa va presentar la seva darrera obra literària, Camins entre pi roig i i pi negre, una narració en clau d’història, centrada principalment en l’experiència biogràfica de mossèn Lluís Barbal Espot. La vida dels religiosos del terrer pallarès i muntanyenc en el període comprès entre les dues guerres mundials, les persecucions, les injustícies, tot sota el silenci de la vegetació que més representa aquestes contrades: els pins roig i negre. Tot això i més.
Mossèn Ballarín, que ha escrit el pròleg del llibre i home de raó, va fer de mestre de cerimònies, en una sala mig plena, atesa la manca de difusió als mitjans locals. Entre els assistents, gent del terrer, curiosos i capellans de poble amics de l’autor que l’escoltaven atents i somrients. Les seves anècdotes de vida, com les viscudes durant la Guerra dels Tres Anys, van traduir-se en rialles que trencaven la típica agror que desperta aquella conflicte armat. Com la d’un dia, en què pel matí el volia afusellar el General Líster, i per la tarda l’exèrcit franquista. Ballarín va treure ferro de la tragèdia, amb el seu habitual parlar senzill i clar, que sempre arrenca somriures.
Camins entre pi roig i pi negre són els que travessen els Pirineus, històries i vivències, que ben poden aplegar diferents protagonistes per diversos motius. Aquestes muntanyes silencioses han estat sempre l'espill d’un silenci protagonitzat pels pastors transhumants, els paquetaires, els traginers, els minaires, els carboners, els picadors, els caçadors, els emigrants i els fugitius.
Títol: Camins entre pi roig i pi negre.
Autor: Ermengol Donisa i Nat.
Editorial: Pagès Editors
 
 
PS: Val a dir, que mossèn Donisa em va batejar, i em va posar el seu nom, Ermengol, com el tercer que duc, després de Climent i Francesc, en honor al meu padrí matern.