L’alt país d’Urgell,
l’Urgellet, conforma un territori molt divers, en el qual, l’home i la natura hi
han emmotllat un seguit de paisatges diferents i harmoniosos. Els uns i els altres
semblen compondre una simfonia musical. Sense cap mena de dubte, aquesta
diversitat constitueix un dels principals atractius d’aquest bocí de Catalunya:
les riberes, els fons de les valls, les partides regades, i els vorals de
barrancs i torrents, ens ofereixen espais de tota mena per al conreu de l’horta.
Els horts eren la
base de l’alimentació familiar fins a la segona meitat del segle XX. Molts
productes que s’hi produïen es destinaven al consum de casa. El que podia
sobrar, es venia al mercat o a botigues, les que ara s’anomenen comerç de
proximitat. Sobretot les dones, i els padrins, dedicaven part del seu temps a l’hort.
Amb la
mercantilització del temps, l’aparició del cap de setmana, i del seu
aprofitament en el lleure, sobretot en l’esport i els viatges, l’hort va anar
quedant apartat dels interessos de la família: era cosa de vells i una pèrdua
de temps. De fet, fins fa poc, molta gent pensava que més valia comprar fruita
a un supermercat que esmerçar hores en el seu laboriós cultiu. I en part,
tenien raó. Per aquest motiu, moltes feixes i terrenys destinats a aquest
conreu es van anar convertint en erms i boscos.
Tot i això, i
gràcies a la crisi i al desconeixement que tenim d’allò que mengem, s’està
produint una recuperació. Moltes són les famílies que aprofiten un tros del
jardí de la casa unifamiliar per fer hort i poder menjar productes dels que ara
en diuen ecològics. Molts d’altres opten pel conreu en feixes, i en partides
destinades tradicionalment. Padrins, pares i aturats el cultiven de nou.
Tenir hort
comporta transformar el cap de setmana en un lleure diferent, allunyat del
consum dels viatges i de les sortides, cada cop més inaccessibles per a les
economies domèstiques.
D’altra banda, el
fet de saber o conèixer l’origen d’allò que consumim ha esperonat a molts
mortals a tenir hort o a comprar l’excedent d’horts de veïns i conciutadans.
Anar a mercat a comprar als pocs productors que queden és un exercici d’interès
i preocupació per a la nostra salut.
Disposar d’un
hort, i en molts casos, controlar les llavors del que ho produïm, significa
també una petita victòria cap a les grans companyies alimentàries
transnacionals que controlen tot el procés agroalimentari.
Una altra
benaurança de posseir un hort la trobem en l’exercici físic que s’hi fa. És
també un bon gimnàs.
De fet, el clima
de l’Urgellet i la disponibilitat d’aigua ofereixen la possibilitat de tenir
una bona horta. Uns bons espais destinats per a les tomaqueres, enciams, cols d’hivern
i escaroles, entre d’altres. Els horts són un actiu més de l’Alt Urgell, una
activitat, en l’actualitat lligada
majoritàriament al lleure, que no ha d’amagar la multitud de possibilitats que
ofereix com a complement de les aprimades economies familiars. Els productes tradicionals
de la nostra horta constitueixen un actiu més d’aquest poc conegut país de
muntanya i un canal directe per a un consum més sa, allunyat dels processos
químics que tan mal fan a la salut.
Una bona mostra dels productes de l'horta urgellenca, concretament d'una de les seves parts, la vam poder veure aquest diumenge a la festa major de Fígols. Esperem que aquesta iniciativa esperoni a tots els curiosos i indecisos en la màgia del conreu de proximitat, el tradicional, el de tota la vida, i el més sa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada