6 de jul. 2009

Pau Casals i Sant Salvador


Ara que s'apropa la canícula, l'incansable Ajuntament del Vendrell ofereix als habitants de la zona, tants els de tot l'any, com els estiuejants, un festival de música clàssica, el Pau Casals. El lligam del músic amb la seva vila nadiua no s'ha limitat amb la musealització de la casa nadiua, situada al centre urbà del Vendrell, i de la d'estiueig, emmarcada prop del mar, a la barriada marítima de Sant Salvador: Pau Casals és tot un símbol del Vendrell i del Baix Penedès, i com no, de Catalunya sencera.

La casa d'estiueig, la vil·la Pau Casals, obra de l'arquitecte Antoni Puig i Cairalt, està a tocar de la sorra de la platja, només la separa un contemporani passeig marítim, corredor de gent endiumenjada que per les vesprades caminen amb la cridòria de la canalla d'acompanyament acústic. Dins del recinte de la casa, un petit restaurant a la fresca ens endinsa al jardí, tot ordenat, amb cert regust noucentista, que ens retorna a les èpoques de descans del geni Casals, arran del mar, de quan la platja era sinònim de solitud i no de munió i gentada.

A l'altra banda de la casa, travessant l'avinguda, hi trobem una plaça enjardinada, de nom Johann Sebastià Bach, presidida per per un conjunt de clops i una escultura de Subirachs, que representa el compositor barroc. La frescor de la gespa del jardí convida l'estiuejant a escoltar alguna fuga. Al costat, hi trobem l'auditori, en el qual hi té lloc el festival.

Aquest entorn cultural constitueix un bon complement al fidel turisme de sol i platja de la zona. En propers posts us parlaré d'altres alternatives culturals que ofereix l'Ajuntament del Vendrell.