31 de gen. 2009

Babaus



Aquests dies hem estat tots molt intranquils amb el que ha passat a Israel. A casa nostra, ens hem trencat la samarreta defensant els uns o els altres, res més proper de la ignorància, a la qual m’hi sento també incorporat.

Polítics, intel·lectuals, artistes, periodistes, homes de carrer i passants, tots han tingut la seva oportunitat de brindar al sol, mentre a l'altra banda de la Mediterrània, els àrabs i els jueus s'estomacaven de valent.

De fet, la nostra imperfecció humana ens aboca cap a la ignorància i a l’autodestrucció. No ens en ha de quedar cap mena de dubte.

Visca la imbecil·litat!
Com podem arribar a ser tan babaus?

27 de gen. 2009

Recordar...


La premsa d’Andorra anuncia aquests dies l’exposició itinerant de cartells de la Guerra dels Tres Anys (1936-1939): Recordar per no tornar-hi, que té lloc fins a mitjans de febrer al Centre d’Art d’Escaldes – Engordany. Aquesta mostra artística, propietat de l’Abadia de Montserrat, és una de les col·leccions de cartellisme de guerra més importants i originals, sobretot quan el col·leccionista va ser una de les institucions catalanes més perseguides per una de les organitzacions que protagonitzen els pòsters: la CNT - FAI.

Ja vaig tenir l’oportunitat de visitar l’exposició aquest estiu, a les dependències museístiques de Montserrat, i la veritat sigui dita, em va impressionar molt, sobretot els comentaris d’una senyora, ja entrada en anys, que anava acompanyada de dues dones més, segurament les seves filles. Mentre anava veient els cartells, els anava recordant, els lemes sortien de les poselles dels endreços de la seva ment: “No passaran”, “Combat al feixisme” o “Allistat a les milícies...”, tornaven dels seus records més amagats.

La senyora va començar a parlar a les altres dues dones dels bombardejos dels feixistes, de les persecucions i matances dels anarquistes, de la crema d’esglésies o de les purgues dels comunistes. També recordava el seu pare, presoner en un penal administrat per la República.

Jo me l’escoltava de lluny, era interessant, cada dia queden menys testimonis d’aquella massacra que anorreà Catalunya de cap a peus, dividint famílies en meres condicions polítiques i personals, i convidant a la gent a una lluita fratricida contra la dignitat i la humanitat.

Just abans de sortir, la padrina va mirar el rètol de l’exposició i va dir a les seves filles:

“Recordar, per no tornar-hi, quina veritat més gran”.

2 de gen. 2009

Ermengol Passola

Lluny de ser un epitafi o un panegíric, aquest post només vol esmentar la tasca altruista d'un català anònim que ahir ens va deixar als vuitanta-tres anys d'edat, el senyor Ermengol Passola. La seva passió era Catalunya i la seva cultura, per aquest motiu sempre podia estar al darrera de qualsevol iniciativa que promogués directa o indirectament, la llengua catalana a través d'una activitat artística, com EDIGSA o el local La Cova del Drac.

Volia restar sempre en l'anonimat, callat, murri, però empenyent el carro, per aquest motiu, per la seva manca d'egoisme i pel seu amor a Catalunya, no m'agrada dir que aquest post és un epitafi o un panegíric, per què a ell no li hagués agradat de cap manera.

A Catalunya hi calen uns quants Ermengol Passola per tirar endavant, sobretot en aquests moments de desorientació.

El Diari electrònic Vilaweb el va entrevistar fa cosa d'un mes, en la que seria una de les darreres aparicions públiques d'aquest gran català.